Peranan Wasiat

Melantik Wasi Melantik wasi merupakan salah satu elemen yang paling penting di dalam menguruskan harta seseorang selepas meninggal dunia. Wasi akan bertindak sebagai pentadbir pusaka arwah termasuklah memulakan proses urus pusaka, melunaskan hutang arwah, melaksanakan wasiat dan membahagikan baki dari pusaka kepada waris mengikut lunas undang-undang. Wasiat sebaiknya bertulis, bertarikh dan bersaksi serta dibuat dengan bantuan pakar. Sedekah Wasiat sedekah bermaksud seseorang itu meninggalkan wasiat supaya hartanya itu disedekahkan atau diwakafkan ke jalan Allah. Wasiat ini semestinya tidak boleh melebihi 1/3 harta atau anggarannya 33.33% dari baki pusaka arwah. Wasiat ini wajib dilaksanakan setelah hutang diselesaikan dan juga sebelum dibahagikan […]

Read more

KWSP Tetapkan RM240,000 Sasaran Simpanan Minimum Umur 55 Tahun

Kuantum Baharu Simpanan Asas Bermula Januari 2019 KUALA LUMPUR, 28 November 2018: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan bahawa kuantum baharu Simpanan Asas akan dinaikkan daripada RM228,000 kepada RM240,000 bermula 1 Januari 2019. Jumlah ini akan ditetapkan sebagai jumlah sasaran simpanan minimum ahli perlu ada apabila mencecah umur 55 tahun. Simpanan Asas merujuk kepada jumlah simpanan yang minimum untuk menampung keperluan asas persaraan selama 20 tahun, iaitu daripada umur 55 tahun sehingga umur 75 tahun selaras dengan jangka hayat rakyat Malaysia. Kuantum baharu ini (rujuk Jadual 1) ditanda aras dengan kadar pencen minimum pekerja sektor awam yang telah […]

Read more

Harta Pusaka dan Bukan Pusaka

Bukan semua harta peninggalan simati dikategorikan sebagai pusaka. Harta pusaka adalah harta yang perlu dibahagikan secara faraid atau pun mengikut wasiat simati setelah mencapai permuafakatan waris. Manakala harta bukan pusaka tidak tertakluk kepada hukum faraid. Harta Pusaka Harta halal Sewa belum terima Hutang belum terima Dividen terbitan dari harta Royalty dari usaha Takaful berpenama Harta Bukan Pusaka Harta haram Pencen Harta yang dihibah Harta amanah Harta pinjam Khairat kematian Sedekah orang ramai Pampasan majikan Pampasan Perkeso Sabda RasullulahSAW: Pelajarilah Ilmu Faraid dan Ajarkanlah kepada orang lain, Sesungguhanya aku akan mati dan ilmu ini juga akan mati dan akan berlaku kacau […]

Read more

Buah Pinggang Rosak Akibat Kencing Tikus (Leptospirosis)

Perkongsian oleh seorang peguam, Nor Zabetha dari Facebook Semalam sahabat saya kongsi, kedai mamak viral kerana basuh pinggan dilopak air. Jadi saya terpanggil menulis status ini. Sabtu lalu saya berkenalan dengan seorang kakak sewaktu berbuka puasa. Kisahnya, suami kakak ini seorang yang benar-benar menjaga kesihatan. Jaga makan, jangan minum dan sentiasa bersenam. Hari-hari minum air putih. Apakan daya, ketentuan Allah. Si suami pergi makan di kedai mamak dan rupa-rupanya terkena jangkitan air kencing tikus. Selepas itu, buah pinggangnya rosak dan dia perlu jalani rawatan dialysis seminggu 3 kali. Orang terima rawatan dialysis ini, gaya hidupnya tidak sama. Pengambilan air putih […]

Read more

Tawaran Terhad Buat Kelas Pekerjaan Berisiko Tinggi

Berita baik bagi yang bekerja dalam Kelas pekerjaan berisiko (Kelas 4)!! Boleh mengambil Takaful dgn maksima perlindungan sehingga 1.5juta tanpa medical check up dan dikira sebagai STANDARD. Antara yg berada dalam kelas pekerjaan 4 adalah: 1) Pekerja dalam industri ‘oil and gas’. (Tengok tugasan). 2) Juruterbang Tentera Udara. 3) Penyelam Proffesional (kimpal kapal) 4) NDT (Non destructive test engineer) 5) Pekerja lombong serta pembawa ‘crain’. 6) Juruteknik atau jurutera yang menggunakan jentera/mesin berat dan berdepan dgn voltan tinggi. 5) Polis , Askar, Bomba serta pekerjaan yang menggunakan senjata. Tawaran terhad bermula 18 April 2018 – 25 April 2018 sahaja Hantarkan […]

Read more

Takaful Ikhlas Menangi Anugerah Perniagaan dan Kewangan Islam Asia Tenggara

Logo Takaful Ikhlas

Utusan Borneo Sarawak KUALA LUMPUR: Takaful Ikhlas Berhad (Takaful IKHLAS), anak syarikat milik penuh MNRB Holdings Berhad (MNRB) mencapai satu lagi kejayaan baru-baru ini apabila memenangi Anugerah Perniagaan dan Kewangan Islam Asia Tenggara untuk kategori Penyedia Takaful Am Terbaik daripada CPI Financial yang beribu pejabat di Dubai Media City. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Takaful Ikhlas Datuk Ab Latiff Abu Bakar berkata, ini merupakan pencapaian yang membanggakan buat Takaful IKHLAS yang kini telah beroperasi hamper 15 tahun. Kejayaan ini adalah atas usaha kolektif kesemua kakitangan syarikat, ejen dan rakan perniagaan kami. “Melalui usaha mereka yang berterusan berserta dengan pelaksanaan strategi-strategi […]

Read more

POST-MORTEM (Bedah Siasat) Tiada Laporan Post Mortem Tak Boleh Claim?

(Artikel ini adalah perkongsian kisah benar dari salah seorang wakil Takaful Ikhlas) Alhamdulillah sepanjang 10 tahun menjadi wakil Takaful Ikhlas, pertama kali saya uruskan claim kematian client saya yang mati mengejut. Kes ni berlaku 2-3 tahun yang lepas. Anak muda masa tu berumur 23 tahun (maaf kalau silap saya dh lupa) datang ke pejabat saya untuk bertanya pasal takaful dan bersetuju mencarum dgn Takaful Ikhlas. Saya amat terkejut anak muda dah ada kesedaran pasal takaful. Selang lebih kurang 3 tahun mencarum, client ni meninggal dunia disebabkan oleh sihir. Saya mendapat berita agak lewat dan masa tu ejen saya Duta Takaful […]

Read more

5 Sebab Kenapa Saya Ambil Insurans

“Aku pelik la. Kau kan kerja doktor, gaji besar. Kalau masuk hospital, tunjuk GL je siap dapat 1st class lagi. Jadi, kau bayar insurans tu buat apa? Habiskan duit je bulan-bulan bayar, bukan pakai pun.” Secara jujurnya, dari dulu memang saya benci insurans. Sebenarnya sampai sekarang pun masih benci, terutamanya syarikat dan ejen yang hanya mengambil kesempatan dan tidak bertanggungjawab. Ayat atas tu memang skrip yang selalu ada dalam kepala. Saya paling benci bila ada ejen insurans yang cuba tahan saya nak promote produk dia. Tak kira la company mana, bagi saya semua sama je. Nak jual produk masing-masing, dapat […]

Read more

Perbandingan Medical Card Dengan Annual Limit VS Medical Card TANPA Annual Limit

  Contoh simulasi perbandingan di antara; a. Medical card dengan annual limit, dan b. Medical card TANPA annual limit. Contoh di atas, lifetime limit kedua-dua kad adalah sama iaitu RM1 JUTA. Satu jumlah yang tinggi. Yang membezakan kedua-duanya ialah ANNUAL LIMIT. Satu mempunya limit RM100,000 manakala satu lagi TIADA LIMIT TAHUNAN. Contoh situasi di atas, memerlukan kos rawatan kanser sebanyak RM300,000, akan memberi perbezaan pada berapa yang perlu ditanggung oleh pelanggan. Bagi medical card dengan annual limit RM100,000, maka hanya RM100,000 sahaja yang ditanggung oleh medical card. Manakala baki lagi RM200,000 ditanggung oleh peserta – satu jumlah yang besar. Berbeza […]

Read more
1 2 3 4