Pada Pemegang Polisi Takaful Investment Link… Anda WAJIB Tahu Ini…

Saya harap setelah kita dapat buku polisi, kita tak terus letak dalam rak buku la ye,atleast kene buka dan baca… Hari ni kita ‘bedah’ skit jadual contribution ini ye..kita zoom dekat cash value.. 1) Anda patut tahu dan paham bahawa cash value yang tertera di jadual tersebut hanyalah PROJECTION 2) Projection return ada di tulis di dalam buku polisi –  1st column, selalunya 2% projection return – 2nd column, 9%-8% projection return for the first 20 years and 6% onwards 3) Hakikatnya, adakah performance dana yang anda laburkan itu adalah seperti apa yang tertera di dalam buku polisi? 4) Maksudnya […]

Read more

Banyaknya syarikat takaful, yang mana satu nak pilih ni!

Syarikat P ke Syarikat A ke Syarikat Z ke Syarikat T ke syarikat H ke (owh syarikat ni org siap tanya saya kewujudan syarikat ini?) _______________ Ok sebenarnya apa penentu dalam kita memilih syarikat takaful kita…..actually bergantung kepada keperluan kita.. Sebenarnya, setiap syarikat takaful mempunyai KILLER PRODUCT  masing masing.. Lets go one by one: 1) Jumlah coverage – dengan umur, kelas pekerjaan dan status merokok yang sama, terdapat perbezaan sumbangan daripada syarikat takaful yang berbeza. -Kadang-kadang nampak bezanya tak banyak, mungkin 30 ringgit, tapi bila convert kepada coverage jadi banyak beza! – Contoh, Syarikat A dengan bayar RM 100 : […]

Read more

Apa sebenarnya menyebabkan kenaikan sumbangan takaful kita dari tahun ke tahun?

Kalau ada agent takaful yang cakap sumbangan anda takkan naik sampai bila-bila, mohon perbetulkan fahaman mereka juga. Apa penyebab kenaikan sumbangan takaful? 1)Faktor umur – memang secara lumrahnya apabila kita semakin berumur, risiko untuk kita jatuh sakit lebih , maka sumbangan yang dikenakan juga boleh meningkat 2) Kenaikan inflasi sektor kesihatan secara amnya – secara amnya kita boleh katakan inflasi sektor kesihatan adalah sebanyak 10-15 % setahun . – ya, hakikatnya memang lebih tinggi daripada inflasi barangan pengguna. 3) Tahap efficiency sesuatu syarikat takaful mengawal dana tabarru’ masing-masing – Dana tabarru’ merupakan ‘pool of contribution’ daripada peserta takaful – Sebarang […]

Read more

Kenapa Saya Memilih Takaful Ikhlas?

Ramai yg pernah tanya saya kenapa pilih Takaful Ikhlas dgn muka pelik. Kan ada berlambak lagi international company yg famous-famous. Ini lah antara jawapan-jawapannya: ? We are the real Takaful Company. Kami tak offer product Insurance & dalam masa yg sama offer juga product Takaful. Campur aduk perniagaan tiada ada dalam kamus kami. ?  Kami adalah the only local Takaful Company yang achieved budget RM 1 billion dalam masa 14 tahun penubuhan sahaja. Kami masih baru & muda tapi kami dah capai RM 1billion pada akhir tahun kewangan 2016/2017 ini. ? Our business paid up capital is near RM 300 […]

Read more