Buah Pinggang Rosak Akibat Kencing Tikus (Leptospirosis)

Perkongsian oleh seorang peguam, Nor Zabetha dari Facebook Semalam sahabat saya kongsi, kedai mamak viral kerana basuh pinggan dilopak air. Jadi saya terpanggil menulis status ini. Sabtu lalu saya berkenalan dengan seorang kakak sewaktu berbuka puasa. Kisahnya, suami kakak ini seorang yang benar-benar menjaga kesihatan. Jaga makan, jangan minum dan sentiasa bersenam. Hari-hari minum air putih. Apakan daya, ketentuan Allah. Si suami pergi makan di kedai mamak dan rupa-rupanya terkena jangkitan air kencing tikus. Selepas itu, buah pinggangnya rosak dan dia perlu jalani rawatan dialysis seminggu 3 kali. Orang terima rawatan dialysis ini, gaya hidupnya tidak sama. Pengambilan air putih […]

Read more

5 Sebab Kenapa Saya Ambil Insurans

“Aku pelik la. Kau kan kerja doktor, gaji besar. Kalau masuk hospital, tunjuk GL je siap dapat 1st class lagi. Jadi, kau bayar insurans tu buat apa? Habiskan duit je bulan-bulan bayar, bukan pakai pun.” Secara jujurnya, dari dulu memang saya benci insurans. Sebenarnya sampai sekarang pun masih benci, terutamanya syarikat dan ejen yang hanya mengambil kesempatan dan tidak bertanggungjawab. Ayat atas tu memang skrip yang selalu ada dalam kepala. Saya paling benci bila ada ejen insurans yang cuba tahan saya nak promote produk dia. Tak kira la company mana, bagi saya semua sama je. Nak jual produk masing-masing, dapat […]

Read more

Banyaknya syarikat takaful, yang mana satu nak pilih ni!

Syarikat P ke Syarikat A ke Syarikat Z ke Syarikat T ke syarikat H ke (owh syarikat ni org siap tanya saya kewujudan syarikat ini?) _______________ Ok sebenarnya apa penentu dalam kita memilih syarikat takaful kita…..actually bergantung kepada keperluan kita.. Sebenarnya, setiap syarikat takaful mempunyai KILLER PRODUCT  masing masing.. Lets go one by one: 1) Jumlah coverage – dengan umur, kelas pekerjaan dan status merokok yang sama, terdapat perbezaan sumbangan daripada syarikat takaful yang berbeza. -Kadang-kadang nampak bezanya tak banyak, mungkin 30 ringgit, tapi bila convert kepada coverage jadi banyak beza! – Contoh, Syarikat A dengan bayar RM 100 : […]

Read more

Takaful Ikhlas For All – IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider

IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider – direka khas untuk wanita yang berumur diantara 16 – 50 tahun. Pelan ini memberi Perlindungan terhadap kematian, keilatan kekal dan menyeluruh, kanser khusus bagi wanita, dan pelbagai penyakit berkaitan wanita sehingga Sijil Takaful matang. Terdapat 2 jenis pelan yang ditawarkan iaitu: a) IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider dengan Manfaat Kehamilan b) IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider tanpa Manfaat Kehamilan “Encik, takaful encik ni cover tak kos bersalin?” Fungsi takaful adalah untuk menghadapi saat cemas yang tidak dirancang. Atau ketidaktentuan dalam kehidupan. Adakah bersalin / beranak itu termasuk perkara di luar perancangan? […]

Read more

Keistimewaan Medical Card Takaful Ikhlas (Mediplan)

Medical card adalah salah satu ciri penting dalam takaful. Berbanding 10-20 tahun yang lepas, ramai orang mulai sedar kepentingan medical card. Salah satu sebab utama adalah kos perubatan  yang semakin tinggi di samping keadaan hospital kerajaan yang tidak mampu menampung bilangan pesakit yang meningkat setiap tahun. Apabila pesakit terlalu ramai, pihak hospital akan mendahulukan kes-kes kritikal dan kecemasan. Semasa ditimpa kesakitan, sesiapa pun tidak mahu menunggu lama untuk mendapat rawatan. Apatah lagi ia melibatkan nyawa. Dalam keadaan ini, anda boleh membuat pilihan untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta yang mana kita sedia maklum bahawa kos rawatan adalah jauh lebih mahal […]

Read more