Tawaran Terhad Buat Kelas Pekerjaan Berisiko Tinggi

Berita baik bagi yang bekerja dalam Kelas pekerjaan berisiko (Kelas 4)!! Boleh mengambil Takaful dgn maksima perlindungan sehingga 1.5juta tanpa medical check up dan dikira sebagai STANDARD. Antara yg berada dalam kelas pekerjaan 4 adalah: 1) Pekerja dalam industri ‘oil and gas’. (Tengok tugasan). 2) Juruterbang Tentera Udara. 3) Penyelam Proffesional (kimpal kapal) 4) NDT (Non destructive test engineer) 5) Pekerja lombong serta pembawa ‘crain’. 6) Juruteknik atau jurutera yang menggunakan jentera/mesin berat dan berdepan dgn voltan tinggi. 5) Polis , Askar, Bomba serta pekerjaan yang menggunakan senjata. Tawaran terhad bermula 18 April 2018 – 25 April 2018 sahaja Hantarkan […]

Read more

POST-MORTEM (Bedah Siasat) Tiada Laporan Post Mortem Tak Boleh Claim?

(Artikel ini adalah perkongsian kisah benar dari salah seorang wakil Takaful Ikhlas) Alhamdulillah sepanjang 10 tahun menjadi wakil Takaful Ikhlas, pertama kali saya uruskan claim kematian client saya yang mati mengejut. Kes ni berlaku 2-3 tahun yang lepas. Anak muda masa tu berumur 23 tahun (maaf kalau silap saya dh lupa) datang ke pejabat saya untuk bertanya pasal takaful dan bersetuju mencarum dgn Takaful Ikhlas. Saya amat terkejut anak muda dah ada kesedaran pasal takaful. Selang lebih kurang 3 tahun mencarum, client ni meninggal dunia disebabkan oleh sihir. Saya mendapat berita agak lewat dan masa tu ejen saya Duta Takaful […]

Read more

5 Sebab Kenapa Saya Ambil Insurans

“Aku pelik la. Kau kan kerja doktor, gaji besar. Kalau masuk hospital, tunjuk GL je siap dapat 1st class lagi. Jadi, kau bayar insurans tu buat apa? Habiskan duit je bulan-bulan bayar, bukan pakai pun.” Secara jujurnya, dari dulu memang saya benci insurans. Sebenarnya sampai sekarang pun masih benci, terutamanya syarikat dan ejen yang hanya mengambil kesempatan dan tidak bertanggungjawab. Ayat atas tu memang skrip yang selalu ada dalam kepala. Saya paling benci bila ada ejen insurans yang cuba tahan saya nak promote produk dia. Tak kira la company mana, bagi saya semua sama je. Nak jual produk masing-masing, dapat […]

Read more

Kisah Takaful

Satu kisah, ada ejen call balu kepada arwah client untuk serahkan cek. Setibanya ejen tu ke rumah balu, saudara mara, ipar semua menyambut kedatangan ejen dan ambil cek tersebut sebelum sempat balu ambil dan berkata ‘duit ni kena faraid ni ikut Islam’. Si balu ni pun tidak tahu apa diam sahaja dan masih sugul, sedih dengan kematian suami. Dengan adanya pampasan kematian dari syarikat Takaful yang diambil arwah pada masa lalu sedikit sebanyak meringankan bebannya. Ejen tu pun terkelu dengan tindakan saudara mara balu. Lalu ejen tersebut keluarkan dokumen menyatakan cek pampasan tersebut 100% milik balu kerana si suami telah […]

Read more

Pada Pemegang Polisi Takaful Investment Link… Anda WAJIB Tahu Ini…

Saya harap setelah kita dapat buku polisi, kita tak terus letak dalam rak buku la ye,atleast kene buka dan baca… Hari ni kita ‘bedah’ skit jadual contribution ini ye..kita zoom dekat cash value.. 1) Anda patut tahu dan paham bahawa cash value yang tertera di jadual tersebut hanyalah PROJECTION 2) Projection return ada di tulis di dalam buku polisi –  1st column, selalunya 2% projection return – 2nd column, 9%-8% projection return for the first 20 years and 6% onwards 3) Hakikatnya, adakah performance dana yang anda laburkan itu adalah seperti apa yang tertera di dalam buku polisi? 4) Maksudnya […]

Read more

Banyaknya syarikat takaful, yang mana satu nak pilih ni!

Syarikat P ke Syarikat A ke Syarikat Z ke Syarikat T ke syarikat H ke (owh syarikat ni org siap tanya saya kewujudan syarikat ini?) _______________ Ok sebenarnya apa penentu dalam kita memilih syarikat takaful kita…..actually bergantung kepada keperluan kita.. Sebenarnya, setiap syarikat takaful mempunyai KILLER PRODUCT  masing masing.. Lets go one by one: 1) Jumlah coverage – dengan umur, kelas pekerjaan dan status merokok yang sama, terdapat perbezaan sumbangan daripada syarikat takaful yang berbeza. -Kadang-kadang nampak bezanya tak banyak, mungkin 30 ringgit, tapi bila convert kepada coverage jadi banyak beza! – Contoh, Syarikat A dengan bayar RM 100 : […]

Read more

Apa sebenarnya menyebabkan kenaikan sumbangan takaful kita dari tahun ke tahun?

Kalau ada agent takaful yang cakap sumbangan anda takkan naik sampai bila-bila, mohon perbetulkan fahaman mereka juga. Apa penyebab kenaikan sumbangan takaful? 1)Faktor umur – memang secara lumrahnya apabila kita semakin berumur, risiko untuk kita jatuh sakit lebih , maka sumbangan yang dikenakan juga boleh meningkat 2) Kenaikan inflasi sektor kesihatan secara amnya – secara amnya kita boleh katakan inflasi sektor kesihatan adalah sebanyak 10-15 % setahun . – ya, hakikatnya memang lebih tinggi daripada inflasi barangan pengguna. 3) Tahap efficiency sesuatu syarikat takaful mengawal dana tabarru’ masing-masing – Dana tabarru’ merupakan ‘pool of contribution’ daripada peserta takaful – Sebarang […]

Read more

Kenapa Saya Memilih Takaful Ikhlas?

Ramai yg pernah tanya saya kenapa pilih Takaful Ikhlas dgn muka pelik. Kan ada berlambak lagi international company yg famous-famous. Ini lah antara jawapan-jawapannya: ? We are the real Takaful Company. Kami tak offer product Insurance & dalam masa yg sama offer juga product Takaful. Campur aduk perniagaan tiada ada dalam kamus kami. ?  Kami adalah the only local Takaful Company yang achieved budget RM 1 billion dalam masa 14 tahun penubuhan sahaja. Kami masih baru & muda tapi kami dah capai RM 1billion pada akhir tahun kewangan 2016/2017 ini. ? Our business paid up capital is near RM 300 […]

Read more

Tips Membandingkan Takaful

Selalu dah saya jumpa orang nak banding-banding Takaful ni. Biasalah, nak ambil bukan untuk setahun dua betul tak? Mesti sampai selama yang boleh. Oleh itu, saya nak kongsikan tips-tips membandingkan Takaful. Saya sebut tips-tips, tapi sebenarnya ada 2 je. (untuk sementara ini,ada lagi nanti aku tambah) 1. Sumbangan Paling RENDAH, untuk Perlindungan Paling TINGGI. Maksudnya, kalau nak banding-banding, bandinglah pada kadar sumbangan yang sama. Yang mana boleh bagi pampasan paling tinggi, itulah yang tuan-tuan pilih. Tapi jangan membuta tuli. Soal habis-habisan. Jika yang dilindungi itu Critical Illness, adakah ia cover peringkat akhir sahaja atau semua peringkat? Kena ingat, kalau semua […]

Read more

MEDICAL CARD INDIVIDU MAHAL??

“Saya nak pakej Family..” “Pakej family yang murah ada tak?” Maaf tuan/puan,  TAKAFUL IKHLAS hanya ada plan individu, tiada lagi plan family. Sebab… 1. Jika plan family, sekiranya pemegang polisi (suami atau ayah) meninggal dunia, polisi akan terbatal secara automatik yang mana meninggalkan pewaris tiada apa-apa perlindungan selepas itu. 2. Plan Family selepas usia anak-anak mencecah tempoh usia tertentu, medical card kena buat baru pada harga semasa, dah tak boleh guna plan tu lagi. Kalau sekarang RM100, agak-agak umur 15 tahun ke depan boleh lagi ke dapat harga RM100? Tapi Di Takaful Ikhlas,harganya tetap selaras kerana adanya cash value. 3. […]

Read more
1 2