Banyaknya syarikat takaful, yang mana satu nak pilih ni!

Syarikat P ke Syarikat A ke Syarikat Z ke Syarikat T ke syarikat H ke (owh syarikat ni org siap tanya saya kewujudan syarikat ini?) _______________ Ok sebenarnya apa penentu dalam kita memilih syarikat takaful kita…..actually bergantung kepada keperluan kita.. Sebenarnya, setiap syarikat takaful mempunyai KILLER PRODUCT  masing masing.. Lets go one by one: 1) Jumlah coverage – dengan umur, kelas pekerjaan dan status merokok yang sama, terdapat perbezaan sumbangan daripada syarikat takaful yang berbeza. -Kadang-kadang nampak bezanya tak banyak, mungkin 30 ringgit, tapi bila convert kepada coverage jadi banyak beza! – Contoh, Syarikat A dengan bayar RM 100 : […]

Read more

Apa sebenarnya menyebabkan kenaikan sumbangan takaful kita dari tahun ke tahun?

Kalau ada agent takaful yang cakap sumbangan anda takkan naik sampai bila-bila, mohon perbetulkan fahaman mereka juga. Apa penyebab kenaikan sumbangan takaful? 1)Faktor umur – memang secara lumrahnya apabila kita semakin berumur, risiko untuk kita jatuh sakit lebih , maka sumbangan yang dikenakan juga boleh meningkat 2) Kenaikan inflasi sektor kesihatan secara amnya – secara amnya kita boleh katakan inflasi sektor kesihatan adalah sebanyak 10-15 % setahun . – ya, hakikatnya memang lebih tinggi daripada inflasi barangan pengguna. 3) Tahap efficiency sesuatu syarikat takaful mengawal dana tabarru’ masing-masing – Dana tabarru’ merupakan ‘pool of contribution’ daripada peserta takaful – Sebarang […]

Read more

Kenapa Saya Memilih Takaful Ikhlas?

Ramai yg pernah tanya saya kenapa pilih Takaful Ikhlas dgn muka pelik. Kan ada berlambak lagi international company yg famous-famous. Ini lah antara jawapan-jawapannya: ? We are the real Takaful Company. Kami tak offer product Insurance & dalam masa yg sama offer juga product Takaful. Campur aduk perniagaan tiada ada dalam kamus kami. ?  Kami adalah the only local Takaful Company yang achieved budget RM 1 billion dalam masa 14 tahun penubuhan sahaja. Kami masih baru & muda tapi kami dah capai RM 1billion pada akhir tahun kewangan 2016/2017 ini. ? Our business paid up capital is near RM 300 […]

Read more

Tips Membandingkan Takaful

Selalu dah saya jumpa orang nak banding-banding Takaful ni. Biasalah, nak ambil bukan untuk setahun dua betul tak? Mesti sampai selama yang boleh. Oleh itu, saya nak kongsikan tips-tips membandingkan Takaful. Saya sebut tips-tips, tapi sebenarnya ada 2 je. (untuk sementara ini,ada lagi nanti aku tambah) 1. Sumbangan Paling RENDAH, untuk Perlindungan Paling TINGGI. Maksudnya, kalau nak banding-banding, bandinglah pada kadar sumbangan yang sama. Yang mana boleh bagi pampasan paling tinggi, itulah yang tuan-tuan pilih. Tapi jangan membuta tuli. Soal habis-habisan. Jika yang dilindungi itu Critical Illness, adakah ia cover peringkat akhir sahaja atau semua peringkat? Kena ingat, kalau semua […]

Read more

MEDICAL CARD INDIVIDU MAHAL??

“Saya nak pakej Family..” “Pakej family yang murah ada tak?” Maaf tuan/puan,  TAKAFUL IKHLAS hanya ada plan individu, tiada lagi plan family. Sebab… 1. Jika plan family, sekiranya pemegang polisi (suami atau ayah) meninggal dunia, polisi akan terbatal secara automatik yang mana meninggalkan pewaris tiada apa-apa perlindungan selepas itu. 2. Plan Family selepas usia anak-anak mencecah tempoh usia tertentu, medical card kena buat baru pada harga semasa, dah tak boleh guna plan tu lagi. Kalau sekarang RM100, agak-agak umur 15 tahun ke depan boleh lagi ke dapat harga RM100? Tapi Di Takaful Ikhlas,harganya tetap selaras kerana adanya cash value. 3. […]

Read more

Takaful Ikhlas For All – IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider

IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider – direka khas untuk wanita yang berumur diantara 16 – 50 tahun. Pelan ini memberi Perlindungan terhadap kematian, keilatan kekal dan menyeluruh, kanser khusus bagi wanita, dan pelbagai penyakit berkaitan wanita sehingga Sijil Takaful matang. Terdapat 2 jenis pelan yang ditawarkan iaitu: a) IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider dengan Manfaat Kehamilan b) IKHLAS link Lady Secure Takaful Rider tanpa Manfaat Kehamilan “Encik, takaful encik ni cover tak kos bersalin?” Fungsi takaful adalah untuk menghadapi saat cemas yang tidak dirancang. Atau ketidaktentuan dalam kehidupan. Adakah bersalin / beranak itu termasuk perkara di luar perancangan? […]

Read more

Tips Pengurusan Kewangan oleh Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman

1. Setiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk pada pasangan supaya bila sudah meninggal, boleh dilunaskan. Kalau tak? Roh kita akan tergantung. 2. Duit KWSP yang diperolehi boleh dilaburkan. Contohnya beli rumah atau sambung belajar. Jangan sesekali bersetuju bekerja tanpa KWSP walaupun cuma syarikat kecil. Kalau tidak, ianya salah di sisi undang-undang. 3. Sentiasa catat belanja harian. Supaya kita nampak aliran keluar masuk penggunaan duit kita. 4. Simpanan emas dan hartanah perlu didahulukan dan diutamakan. . 5. Cari Emas 999.9%. Jangan beli dari H** J** atau P** K*** kerana ia lebih mahal. Beli dari Rajhi Bank atau yg dipercayai ketulenannya dan […]

Read more

Pelaburan Unit Trust Melalui KWSP 2017

Pada bulan September yang lalu, KWSP telah menyemak semula kadar simpanan asas untuk tahun 2017 bagi tujuan pengeluaran untuk pelaburan dalam unit trust. Kali terakhir ia disemak adalah pada 2014. Berikut ialah jadual baru kadar simpanan asas berkuatkuasa 1 Januari 2017. KWSP juga telah menaikkan kadar kelayakan pelaburan kepada 30% daripada baki simpanan asas. Sila rujuk contoh untuk cara pengiraan yang baharu. Formula kiraan: (Jumlah baki dalam Akaun 1 – simpanan asas) x 30% Contoh 1 Pencarum A berusia 30 tahun dan mempunyai simpanan Akaun 1 sebanyak RM50,000 (Jumlah baki dalam Akaun 1 – simpanan asas) x 30% (RM50,000 – […]

Read more

Insentif PRS Dinaikkan ke RM1,000 Dalam Bajet 2017

Selaras dengan Bajet 2017, insentif PRS untuk belia berusia antara 20-30 tahun telah dinaikkan menjadi RM1,000 berbanding RM500 sebelum ini. Kerajaan akan menyumbang RM1,000 untuk setiap individu berkelayakan dan akan terus dimasukkan ke dalam akaun PRS. Individu mestilah mempunyai jumlah sumbangan kasar sekurang-kurangnya RM1,000 dalam tempoh dua tahun bermula dari tahun 2017 hingga 2018. Untuk tujuan ini, kerajaan telah menyediakan peruntukan sebanyak RM165 juta. Ia adalah untuk menggalakkan golongan muda membuat pelaburan jangka panjang. Kelayakan pemberian insentif: Individu rakyat Malaysia yang telah membuka akaun atau baru membuka akaun PRS Berusia tidak kurang 20 tahun dan tidak melebihi 31 tahun mengikut […]

Read more
1 2 3 4