Tawaran Terhad Buat Kelas Pekerjaan Berisiko Tinggi

Berita baik bagi yang bekerja dalam Kelas pekerjaan berisiko (Kelas 4)!! Boleh mengambil Takaful dgn maksima perlindungan sehingga 1.5juta tanpa medical check up dan dikira sebagai STANDARD. Antara yg berada dalam kelas pekerjaan 4 adalah: 1) Pekerja dalam industri ‘oil and gas’. (Tengok tugasan). 2) Juruterbang Tentera Udara. 3) Penyelam Proffesional (kimpal kapal) 4) NDT (Non destructive test engineer) 5) Pekerja lombong serta pembawa ‘crain’. 6) Juruteknik atau jurutera yang menggunakan jentera/mesin berat dan berdepan dgn voltan tinggi. 5) Polis , Askar, Bomba serta pekerjaan yang menggunakan senjata. Tawaran terhad bermula 18 April 2018 – 25 April 2018 sahaja Hantarkan […]

Read more

Takaful Ikhlas Menangi Anugerah Perniagaan dan Kewangan Islam Asia Tenggara

Logo Takaful Ikhlas

Utusan Borneo Sarawak KUALA LUMPUR: Takaful Ikhlas Berhad (Takaful IKHLAS), anak syarikat milik penuh MNRB Holdings Berhad (MNRB) mencapai satu lagi kejayaan baru-baru ini apabila memenangi Anugerah Perniagaan dan Kewangan Islam Asia Tenggara untuk kategori Penyedia Takaful Am Terbaik daripada CPI Financial yang beribu pejabat di Dubai Media City. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Takaful Ikhlas Datuk Ab Latiff Abu Bakar berkata, ini merupakan pencapaian yang membanggakan buat Takaful IKHLAS yang kini telah beroperasi hamper 15 tahun. Kejayaan ini adalah atas usaha kolektif kesemua kakitangan syarikat, ejen dan rakan perniagaan kami. “Melalui usaha mereka yang berterusan berserta dengan pelaksanaan strategi-strategi […]

Read more

POST-MORTEM (Bedah Siasat) Tiada Laporan Post Mortem Tak Boleh Claim?

(Artikel ini adalah perkongsian kisah benar dari salah seorang wakil Takaful Ikhlas) Alhamdulillah sepanjang 10 tahun menjadi wakil Takaful Ikhlas, pertama kali saya uruskan claim kematian client saya yang mati mengejut. Kes ni berlaku 2-3 tahun yang lepas. Anak muda masa tu berumur 23 tahun (maaf kalau silap saya dh lupa) datang ke pejabat saya untuk bertanya pasal takaful dan bersetuju mencarum dgn Takaful Ikhlas. Saya amat terkejut anak muda dah ada kesedaran pasal takaful. Selang lebih kurang 3 tahun mencarum, client ni meninggal dunia disebabkan oleh sihir. Saya mendapat berita agak lewat dan masa tu ejen saya Duta Takaful […]

Read more

5 Sebab Kenapa Saya Ambil Insurans

“Aku pelik la. Kau kan kerja doktor, gaji besar. Kalau masuk hospital, tunjuk GL je siap dapat 1st class lagi. Jadi, kau bayar insurans tu buat apa? Habiskan duit je bulan-bulan bayar, bukan pakai pun.” Secara jujurnya, dari dulu memang saya benci insurans. Sebenarnya sampai sekarang pun masih benci, terutamanya syarikat dan ejen yang hanya mengambil kesempatan dan tidak bertanggungjawab. Ayat atas tu memang skrip yang selalu ada dalam kepala. Saya paling benci bila ada ejen insurans yang cuba tahan saya nak promote produk dia. Tak kira la company mana, bagi saya semua sama je. Nak jual produk masing-masing, dapat […]

Read more

Perbandingan Medical Card Dengan Annual Limit VS Medical Card TANPA Annual Limit

  Contoh simulasi perbandingan di antara; a. Medical card dengan annual limit, dan b. Medical card TANPA annual limit. Contoh di atas, lifetime limit kedua-dua kad adalah sama iaitu RM1 JUTA. Satu jumlah yang tinggi. Yang membezakan kedua-duanya ialah ANNUAL LIMIT. Satu mempunya limit RM100,000 manakala satu lagi TIADA LIMIT TAHUNAN. Contoh situasi di atas, memerlukan kos rawatan kanser sebanyak RM300,000, akan memberi perbezaan pada berapa yang perlu ditanggung oleh pelanggan. Bagi medical card dengan annual limit RM100,000, maka hanya RM100,000 sahaja yang ditanggung oleh medical card. Manakala baki lagi RM200,000 ditanggung oleh peserta – satu jumlah yang besar. Berbeza […]

Read more

Takaful Ikhlas Chieftain Bags Best CEO 2017 Award

KUALA LUMPUR: Takaful Ikhlas Bhd President and CEO, Datuk Ab Latiff Abu Bakar, has been named Best CEO 2017 for the takaful industry at the Global Islamic Finance Awards (GIFA) 2017 Awards Ceremony. Takaful Ikhlas, in a statement today, said the award presented to Ab Latiff was to recognise his contribution to the development of Malaysia’s takaful industry through various initiatives and product innovations, as well as, his efforts in driving the success of Takaful Ikhlas. “Through Ab Latiff’s leadership, Takaful Ikhlas had recorded strong business growth in both its Family and General Takaful businesses during the financial year ended […]

Read more

Jangan Hukum Anak ‘bin Abdullah’

MUKADIMAH Pernahkah kita terfikir apa perasaannya apabila mendapati nama kita berbin atau berbintikan Abdullah, sedangkan adik-beradik lain berbinkan nama bapa kita? Terfikirkah kita bagaimana individu itu hendak berhadapan dengan masyarakat sepanjang hidupnya dari sekolah sehinggalah berkahwin. Bayangkan macam mana pula pasangan itu hendak mendidik anak-anaknya untuk menjadi baik, jika kisah lampau mereka terus terdedah? Ikuti kupasan temu bual wartawan, Sharilfuddin Saa ri dengan Mufti Perlis, Prof. Madya Datuk Dr. Mohd. Asri Zai nul Abi din yang negeri itu mempunyai fatwa berbeza berkaitan soal Anak Tidak Sah Taraf. MINGGUAN: Bolehkah Datuk jelaskan intipati fatwa yang dikeluarkan Jabatan Mufti Perlis berhubung kedudukan […]

Read more

Kisah Takaful

Satu kisah, ada ejen call balu kepada arwah client untuk serahkan cek. Setibanya ejen tu ke rumah balu, saudara mara, ipar semua menyambut kedatangan ejen dan ambil cek tersebut sebelum sempat balu ambil dan berkata ‘duit ni kena faraid ni ikut Islam’. Si balu ni pun tidak tahu apa diam sahaja dan masih sugul, sedih dengan kematian suami. Dengan adanya pampasan kematian dari syarikat Takaful yang diambil arwah pada masa lalu sedikit sebanyak meringankan bebannya. Ejen tu pun terkelu dengan tindakan saudara mara balu. Lalu ejen tersebut keluarkan dokumen menyatakan cek pampasan tersebut 100% milik balu kerana si suami telah […]

Read more

Pada Pemegang Polisi Takaful Investment Link… Anda WAJIB Tahu Ini…

Saya harap setelah kita dapat buku polisi, kita tak terus letak dalam rak buku la ye,atleast kene buka dan baca… Hari ni kita ‘bedah’ skit jadual contribution ini ye..kita zoom dekat cash value.. 1) Anda patut tahu dan paham bahawa cash value yang tertera di jadual tersebut hanyalah PROJECTION 2) Projection return ada di tulis di dalam buku polisi –  1st column, selalunya 2% projection return – 2nd column, 9%-8% projection return for the first 20 years and 6% onwards 3) Hakikatnya, adakah performance dana yang anda laburkan itu adalah seperti apa yang tertera di dalam buku polisi? 4) Maksudnya […]

Read more

Banyaknya syarikat takaful, yang mana satu nak pilih ni!

Syarikat P ke Syarikat A ke Syarikat Z ke Syarikat T ke syarikat H ke (owh syarikat ni org siap tanya saya kewujudan syarikat ini?) _______________ Ok sebenarnya apa penentu dalam kita memilih syarikat takaful kita…..actually bergantung kepada keperluan kita.. Sebenarnya, setiap syarikat takaful mempunyai KILLER PRODUCT  masing masing.. Lets go one by one: 1) Jumlah coverage – dengan umur, kelas pekerjaan dan status merokok yang sama, terdapat perbezaan sumbangan daripada syarikat takaful yang berbeza. -Kadang-kadang nampak bezanya tak banyak, mungkin 30 ringgit, tapi bila convert kepada coverage jadi banyak beza! – Contoh, Syarikat A dengan bayar RM 100 : […]

Read more
1 2 3 4 5