Buah Pinggang Rosak Akibat Kencing Tikus (Leptospirosis)

Perkongsian oleh seorang peguam, Nor Zabetha dari Facebook Semalam sahabat saya kongsi, kedai mamak viral kerana basuh pinggan dilopak air. Jadi saya terpanggil menulis status ini. Sabtu lalu saya berkenalan dengan seorang kakak sewaktu berbuka puasa. Kisahnya, suami kakak ini seorang yang benar-benar menjaga kesihatan. Jaga makan, jangan minum dan sentiasa bersenam. Hari-hari minum air putih. Apakan daya, ketentuan Allah. Si suami pergi makan di kedai mamak dan rupa-rupanya terkena jangkitan air kencing tikus. Selepas itu, buah pinggangnya rosak dan dia perlu jalani rawatan dialysis seminggu 3 kali. Orang terima rawatan dialysis ini, gaya hidupnya tidak sama. Pengambilan air putih […]

Read more

Tawaran Terhad Buat Kelas Pekerjaan Berisiko Tinggi

Berita baik bagi yang bekerja dalam Kelas pekerjaan berisiko (Kelas 4)!! Boleh mengambil Takaful dgn maksima perlindungan sehingga 1.5juta tanpa medical check up dan dikira sebagai STANDARD. Antara yg berada dalam kelas pekerjaan 4 adalah: 1) Pekerja dalam industri ‘oil and gas’. (Tengok tugasan). 2) Juruterbang Tentera Udara. 3) Penyelam Proffesional (kimpal kapal) 4) NDT (Non destructive test engineer) 5) Pekerja lombong serta pembawa ‘crain’. 6) Juruteknik atau jurutera yang menggunakan jentera/mesin berat dan berdepan dgn voltan tinggi. 5) Polis , Askar, Bomba serta pekerjaan yang menggunakan senjata. Tawaran terhad bermula 18 April 2018 – 25 April 2018 sahaja Hantarkan […]

Read more

5 Sebab Kenapa Saya Ambil Insurans

“Aku pelik la. Kau kan kerja doktor, gaji besar. Kalau masuk hospital, tunjuk GL je siap dapat 1st class lagi. Jadi, kau bayar insurans tu buat apa? Habiskan duit je bulan-bulan bayar, bukan pakai pun.” Secara jujurnya, dari dulu memang saya benci insurans. Sebenarnya sampai sekarang pun masih benci, terutamanya syarikat dan ejen yang hanya mengambil kesempatan dan tidak bertanggungjawab. Ayat atas tu memang skrip yang selalu ada dalam kepala. Saya paling benci bila ada ejen insurans yang cuba tahan saya nak promote produk dia. Tak kira la company mana, bagi saya semua sama je. Nak jual produk masing-masing, dapat […]

Read more

Keistimewaan Medical Card Takaful Ikhlas (Mediplan)

Medical card adalah salah satu ciri penting dalam takaful. Berbanding 10-20 tahun yang lepas, ramai orang mulai sedar kepentingan medical card. Salah satu sebab utama adalah kos perubatan  yang semakin tinggi di samping keadaan hospital kerajaan yang tidak mampu menampung bilangan pesakit yang meningkat setiap tahun. Apabila pesakit terlalu ramai, pihak hospital akan mendahulukan kes-kes kritikal dan kecemasan. Semasa ditimpa kesakitan, sesiapa pun tidak mahu menunggu lama untuk mendapat rawatan. Apatah lagi ia melibatkan nyawa. Dalam keadaan ini, anda boleh membuat pilihan untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta yang mana kita sedia maklum bahawa kos rawatan adalah jauh lebih mahal […]

Read more

Perbezaan Takaful dan Insurans Konvensional

Apa itu Takaful? Takaful adalah kata terbitan bahasa arab “kafala” yang bermaksud “jamin” dan perkataan Takaful membawa maksud saling menjamin. Istilah Takaful telah digunapakai dalam konteks insurans secara Islam. Ia merupakan satu perjanjian antara sekumpulan peserta untuk saling menjamin antara satu sama lain apabila berlakunya musibah atau kerugian tertentu. Konsep saling menjamin atau insurans ini telah wujud sekian lama. Salah satu daripadanya ialah penggunaan konsep “Aqilah” yang digunapakai oleh masyarakat Arab jahiliyah. Keadaan bangsa Arab yang tinggal dalam bentuk kesukuan atau kabilah membolehkan amalan ini dilakukan. Sekiranya berlaku pergaduhan dan menyebabkan kematian satu pihak maka pihak yang membunuh akan dikehendaki […]

Read more